Arne

Student Multi-Crew License-programma (MPL)

Het is niet te onderschatten en hard werken, maar eens je in de cockpit zit en een prachtige zonsopgang ziet, weet je waarom je dit allemaal doet!

Je volgt het MPL-programma classic track. Wat houdt dit in?

Dit houdt in dat ik een pilotenopleiding volg gedurende drie jaar en tussendoor ook binnen TUI tewerkgesteld wordt. Ik werk als Cockpit Training Admin en verzorg tijdens mijn grondfunctie alle administratie voor de cursussen die piloten volgen. Door tijdens mijn opleiding ook te werken wordt de financiële kost wat gedrukt. Daarnaast heeft zo’n grondfunctie nog tal van voordelen: je leert het bedrijf goed kennen, je hebt meer voeling met wat er zich op de werkvloer afspeelt en je leert om zelfstandig te zijn. Je hebt ontzettend veel interessante inzichten die je mee kan nemen naar je functie als piloot.

Hoe ziet de opleiding er uit?

Bij de start van het programma deed ik deze grondfunctie fulltime om alle kneepjes van het vak te leren. Na enkel maanden vermindert het aantal werkdagen en neemt de opleiding geleidelijk aan de bovenhand. De opleiding bestaat uit theoretische en praktische cursussen. De theoretische sessie worden voornamelijk in de winter gegeven. Vliegsimulaties, observatievluchten in de cockpit enzovoort behoren tot het praktische gedeelte. Deze vinden voornamelijk in de zomer plaats, omdat de frequentie vluchten dan een pak hoger ligt.

Hoe kwam je op dit programma terecht?

Het klinkt cliché, maar piloot worden was van jongs af al mijn droom. Maar dit is een minder evident beroep. Er is weinig werkzekerheid en financieel is het ook niet min. Op een dag las ik een artikel in de krant dat TUI het MPL-programma lanceerde. Een schitterend initiatief! Het is een heel slim en uniek concept dat zowel voor de studenten zelf als voor TUI heel veel voorbeelden biedt. Om te beginnen is het financieel interessant. Daarnaast biedt dit programma je ook een garantie op werk. Ook de knowhow van het bedrijf die je gedurende je werkperiode verzamelt, is een gigantische plus!

Hoe ervaar je het traject?

Piloot worden is echt wat ik wil doen, maar het is heel belangrijk om te benadrukken dat je de weg er naar toe echt niet mag onderschatten. Tijdens deze drie jaar wordt TUI heel dominant in je leven. Alles staat even in teken van het behalen van je diploma. Daarvoor moet je keihard werken en studeren. Gelukkig wordt dit afgewisseld met bijvoorbeeld de observatievluchten waardoor je weer beseft hoe fantastisch het is om door en boven de wolken te vliegen. Hoe zwaar het ook soms is, je krijgt er veel voor terug.

Is werken in de luchtvaart ook jouw droom?
Waag je kans op één van onze vacatures.