Andra

Cabin Crew Member

“Ik word nog vaak emotioneel wanneer een passagier ons uitgebreid bedankt voor de goede, aangename vlucht. Elke keer denk ik: “Daar doe ik het voor!””

Het leven als stewardess aan boord van een vliegtuig, het is meer dan koffie inschenken. Wat houdt jouw job allemaal in?

Ik ben senior Cabin Crew Member. Dit houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het cabinepersoneel tijdens de vlucht. Ik zorg er samen met het team voor dat alles vlot verloopt qua service: inderdaad koffie, maar ook maaltijden en andere artikelen die we te koop aanbieden. Daarnaast, en minstens even belangrijk, ben ik ook verantwoordelijk voor de veiligheid. Ik moet er voor zorgen dat al het safety materiaal aanwezig is en iedereen weet hoe het te gebruiken. Bovendien moeten we ook met zeer uiteenlopende medische zaken overweg kunnen. Jammer genoeg gebeurt het vaak dat passagiers een appelflauwte krijgen, maar soms zijn er ook ernstige situaties zoals een hartaanval of herseninfarct. We willen de vlucht voor de passagiers zo aangenaam mogelijk maken, maar veiligheid is daarbij van het grootste belang.

Wat vind je het leukste aan jouw job?

Er zijn ontzettend veel leuke aspecten aan mijn job. Eerst en vooral zijn het zeer gevarieerde werkdagen: elke dag andere collega’s, passagiers, uren, bestemmingen en situaties. Je vervelen in een job als deze is werkelijk onmogelijk! Daardoor blijf je ook continu bijleren en kan je je steeds verder ontwikkelen. Daarnaast is het ook mooi meegenomen dat we wat vitamine D kunnen opdoen wanneer we enkele dagen op een zonnige bestemming moeten verblijven voordat het vliegtuig terug huiswaarts keert.

Dat klinkt heel positief, maar wat is nu echt het állerleukste?

Hmm… de waardering die je krijgt van tevreden klanten. We doen ons uiterste best om elke passagier persoonlijk te behandelen en hen de best mogelijke vlucht te bezorgen. Het doet me een groot plezier wanneer ze ons bedanken. Ik ben nog vaak emotioneel wanneer passagiers na de vlucht ons toespreken en zeggen “Chapeau, jullie doen het heel goed, we hebben het geweldig naar onze zin gehad!”. Daar doen we het uiteindelijk toch voor.

Vanwaar de keuze om voor TUI te werken?

Eerlijk is eerlijk, ik wil niet weg bij TUI. TUI zit in mijn hart. Ik werk hier al 10 jaar en heb een fantastisch pad doorlopen dankzij de vele kansen en doorgroeimogelijkheden die hier aangeboden worden. Het is een bedrijf dat elke medewerker naar waarde schat en hen de kans geeft om steeds te blijven evolueren. Dit kan in dezelfde job zijn, maar ook in een andere job. Zo ben ik tien jaar geleden gestart als jobstudent Cabin Crew Member, daarna ben ik aan de slag gegaan als vaste medewerker op de luchthaven aan de balie in combinatie met een job als stewardess. Na vier jaar werd ik senior Cabin Crew Member, in combinatie met instructeur Cabin Crew en line training senior. Twee jaar geleden ben ik Unit Coach, leidinggevende van een 80-tal Cabin Crew Members, geworden. In deze functie werk ik vaak van op de grond, maar vlieg ik ook nog als senior Cabin Crew Member.

Klopt het dat je als vliegend personeel nooit thuis bent?

Neen, absoluut niet. Het klopt wel dat je heel flexibel moet zijn. Het is onvermijdelijk dat je heel vroege en late vluchten zal hebben. Bovendien moet je gedurende de stand-by, vergelijkbaar met een wachtperiode van een dokter, binnen het uur naar de luchthaven kunnen verplaatsen en kan er van je gevraagd worden om twee dagen naar Egypte te vertrekken. Langer dan een paar dagen zal je nooit weg zijn van huis. Drukke periodes waarin je veel vliegt, worden ook afgewisseld met momenten waarop je vaak thuis bent. Wat ook mooi meegenomen is, is dat je thuis bent op momenten waarop anderen werken. Zo kan je bijvoorbeeld ongestoord gaan winkelen.

Droom je ook van een job in de lucht?
Bekijk onze mogelijkheden hier!